Het is weer tijd voor de halfjaarlijkste Netflixtips! Hoewel ik ze bij deze maar omdoop tot KIJKTIPS, want er zit weinig Netflix tussen deze keer. 😉
Ieder jaar rond de zomervakantie en de kerstvakantie geef ik je met liefde een aantal kijktips, met een Pak je Podium haakje erbij. Op deze manier kan jij jouw guilty pleasure omturnen in inspiratie voor je werk. Thank me later! 😉
1. And just like that. (HBO Max)
In mijn studententijd was het vaste prik: op de bank ploffen met mijn huisgenoten. Van filterkoffie in de Utrechtse wijk Lombok naar cosmopolitans drinken in New York! Je raadt het al: ik heb het over Sex and the City! De populaire serie uit (letterlijk) de jaren nul.
Inmiddels is er een vervolg gemaakt en zijn er al twee seizoenen uit, wederom met Carrie, Miranda, Charlotte en een vleugje Samantha in de meest hysterische outfits: LOVE!
Maar wat maakt deze serie Pak je Podium? (Zei ik al hysterische outfits?)
Het is een comedy en de makers zijn er heel goed in om ‘cringe’-waardige momenten te creëren. Je kent het ongemakkelijke gevoel wanneer je naar een scene kijkt en aan alles voelt aankomen ‘oh dit gaat helemaal mis!’ Een Jan Klaassen en Katrijn-effect: kijk uit achter je!
Wat kun jij daarvan leren? Als je een verhaal vertelt, spaar jezelf dan niet! Zelfspot is GOUD! Je hoeft ook helemaal niet leuk te DOEN, je mag gewoon iets vertellen wat mis ging of awkward was.
Vaak doen we ons best om een beetje leuk over te komen, maar de lol zit juist in het durven lachen om de eigenaardigheden die we allemaal hebben. Op Instagram geef ik graag het goede voorbeeld. Volg jij me daar al? Leuk om elkaar daar te zien!
2. Somebody Somewhere (HBO Max)
Deze serie is briljant. Hij is gemaakt door stand up comedy actrice Bridget Everett (een naaste collega van de bekende stand-upster Amy Schumer). Het is losjes op haar eigen leven gebaseerd: ze komt uit een piepklein stadje in Kansas. Maar hoe zou haar leven eruit hebben gezien als ze nooit naar New York was gegaan om een comedy ster te worden? Hoe gewoontjes was het dan geweest?
Dat is mijn punt voor jou: een verhaal hoeft absoluut niet groots en meeslepend te zijn! Juist in de alledaagse hoogte- en dieptepunten zit genoeg herkenning voor ons allemaal. Storytelling gaat over de ander raken met emoties en dat kan op de simpelste manier. Hou het juist doodgewoon.
3. Nothing Left Unsaid | Gloria Vanderbilt & Anderson Cooper (HBO Max)
Over dingen die we (helaas) allemaal meemaken. Daar hoort ook afscheid nemen bij. Zoals je wellicht weet, overleed mijn moeder afgelopen november. Soms overvalt het me.
Die dag voor mijn verjaardag dat ik snel nog even naar de supermarkt ren. Voor de koelcel met taarten vliegt het mij ineens naar de keel. De gedachte dat het mijn eerste verjaardag zónder moeder is. Zonder dat ik erover kan nadenken, reageert mijn lijf al op de aanblik van die nootjes en plakjes kiwi op de rand van een slagroomtaart.
Daarom keek ik met liefde naar deze documentaire over Gloria Vanderbilt, gemaakt door een zoon over zijn moeder. De beroemde CNN anchor Anderson Cooper portretteerde zijn moeder, een telg van één van de rijkste (oorspronkelijk Nederlandse) geslachten van Amerika.
Als je in de jaren ’80 langs een parfumerie loopt, ligt daar geheid een flesje met een zwaan erop: het parfum Gloria Vanderbilt. Deze kunstzinnige socialite wist ver voor het bestaan van Paris Hilton een imperium op te bouwen van spijkerbroeken en parfums. En wat een leven heeft ze geleid! Je zal maar Frank Sinatra als een van je scharrels hebben!
Je weet dat ik als historicus dol op geschiedenis ben en in dit verhaal komt de grote geschiedenis mooi samen met de kleine persoonlijke geschiedenis. Wees ook bewust van jouw geschiedenis! Wat zegt jouw afkomst (ook al heet je geen Vanderbilt) over jou?
4. The Eye has to Travel: documentaire over Diana Vreeland (Online; dus die kun je sowieso kijken! 😉 )
Net als je denkt dat het niet gekker kan dan een Vanderbilt? Nou dan ken je Diana Vreeland nog niet! Deze legendarische vrouw maakte de roaring twenties mee en werd later hoofdredacteur van Harpers Bazaar en Vogue in een tijd dat budgetten onbegrensd waren. NIKS WAS TE GEK! Fotoshoots op de Noordpool of in een regenwoud met couture jurken? Tuurlijk! Eerst alles met de hand blauw verven? Ook prima!
Misschien weet je dat ik ooit ben afgestudeerd op de surrealistische modeontwerpster Elsa Schiaparelli, een tijdgenoot van Coco Chanel en je raadt het al: Diana Vreeland. Deze laatste fascineerde me altijd al met geniale uitspraken als ‘Pink is the navy blue of India’.
Ik wil je graag deze docu laten zien, omdat we (ik ook) onbedoeld in hokjes blijven hangen wat hoort en wat mag. Maar hoe kun jij je creatieve zelfexpressie naar the next level tillen? Hoe mag jij eruit zien en welke wereld schep jij om je heen? En als je een eigen bedrijf hebt: hoe mag dat nog meer jouw signatuur dragen en zelfs een eigen universum zijn?
Nog even de inspiratie op een rij:
- Spaar jezelf niet en deel juist jouw cringe-momenten. Welk ongemakkelijk moment heb jij meegemaakt?
- Om iemand te raken hoef je niet met iets groots en meeslepends te komen, het zit ‘m juist in de alledaagse herkenbare emotie. Breng díe met verve. Wanneer maakte je zoiets voor het laatst mee?
- Welke verhalen over jouw afkomst vertellen een ander iets over jou? Gebruik je geschiedenis! Wat is jouw afkomst?
- Hoe zou jouw eigen universum eruitzien? Waar mag je meer van delen?
Maak hier een lekkere flow schrijfsessie van.
Geniet van deze zomerweken!
Liefs Eva
PS1: Iets meer input nodig dan bingewatchen? 😉 Boek dan jouw afspraak met mij voor een kennismakingsgesprek, als je aan de slag wilt met jouw positionering, verhaal en al die potentie die er in jou zit, maar er nog niet helemaal uit komt!
PS2: Volgende week deel 1 van een mini-verhalenreeks getiteld ‘Horen, zien en zwijgen’, speciaal voor de zomer!