Mijn allerbeste interviewtip!

Horen

Doe even net of je bij de AKO staat en een JAN uit de schappen trekt met een heerlijk zomerverhaal. Ik heb een klein verhaal voor je, getiteld HOREN, en de komende twee weken volgen (ja ja) ZIEN en ZWIJGEN.

In deze editie ook mijn allerbeste interviewtips! Veel leesplezier!

Utrecht 2012. Ik gris mijn blaadje uit de printer en trek een sprintje. Terwijl ik de trap af ren hoor ik al een zompige bas. VOM VOM VOM. Ik trek de deur van de studio open en loop tegen een muur van geluid. Earth, Wind and Fire. Daar ben ik dol op, maar je kunt ook overdrijven. Wat staat de muziek HARD!

“HOI!!” gil ik naar de presentator.
“HOOOIII!”
Na de tweede keer draait hij zich verbaasd om. “Oh hoi!”

Mama mia, wat zijn die DJ’s toch stokdoof! Niet te doen!

Ik duik mijn nieuwscel in van één bij één meter. Mijn koptelefoon op. Eén schelp op mijn oor, één op mijn achterhoofd. “En hier is het regionieuws, met Eva Brouwer.”

“Bij een ongeluk in Utrecht-Overvecht is een man gewond geraakt…”

Twee jaar later. Amsterdam-West. Met een bolle buik steek ik de straat over. Een tram klingelt achter me. “Oh schat, ik moet nog even naar de thuiszorgwinkel. Even die klossen halen, om het bed te verhogen voor de verloskundige.”

Displays van trapliften en incontinentieluiers komen ons tegemoet. En er staat een grote kast om een soort game te doen. ‘Test hier uw gehoor!’ staat erboven. Mijn man EJ is meteen geboeid.

“Nou, dat wordt wat met jouw verleden als DJ”, grap ik. Hij doet een koptelefoon op en drukt geconcentreerd op wat knopjes. “Ha! Moet je kijken! Mijn gehoor is dat van een dertigjarige! En ik ben 44! Ongelooflijk!”

“Nu wil ik!”

Ik gris de koptelefoon uit zijn handen en zet ‘m op. ‘Als u een piepje hoort, druk dan op de knop’, lees ik. Ok, ik hoor een piepje. Ik druk. Piep. Druk. Piep. Druk.
Wat gek, ik hoor niks meer… Is het al afgelopen?

“Kijk nou! Je hebt het gehoor van een 67-jarige!”

“WAT?! Ik ben 33, hoezo is mijn gehoor zo slecht? Dat ding klopt niet. Wacht, ik doe het nog een keer.”

Ik hoor de laatste piepjes weer niet, maar ik druk gewoon op het knopje, kan mij het schelen. Even sjoemelen. “Uw gehoor is dat van een 65-jarige.”

Ik ben even beduusd. Het klopt inderdaad dat ik regelmatig aan iemand moet vragen of ze even willen herhalen wat ze zeiden. En op de autoradio, kan ik lage mannenstemmen maar moeilijk verstaan.

Navraag leert dat het extra slecht is om je koptelefoon half op te doen. Je hersenen raken dan in de war raken omdat er in één oor heel veel herrie binnenkomt en in de andere niet. Was wel handig geweest als ik dat jaren eerder had geweten!

Word ik net als mijn opa? Die was ook altijd zo doof. Als mijn opa zijn hand over zijn oorschelp legde, ging zijn gehoorapparaat rondzingen. Dat vonden mijn broertje en ik altijd hilarisch. Mijn opa had keteldoofheid. Dag in dag uit stond hij aan het roer van een binnenvaartschip vlak boven de ronkende motor. Mijn vader woonde als jongetje aan boord van het schip. Als zijn vader aan het roer stond, kon je geen normaal gesprek voeren.

Inmiddels heb ik ook een piep in mijn oren erbij gekregen. Tinnitus. Overdag heb ik er geen last van, maar ‘s ochtends als ik in mijn eentje mijn morning pages schrijf, naar de tuin kijk en wil genieten van een moment van verstilling, hoor ik het: een akelig hoge IEEEEEEEEE!

Ik wil dit eigenlijk niet opschrijven, omdat ik voor mezelf er niet extra aandacht op wil vestigen. Ik ben bang dat ik er er dan nog meer op ga letten.

Maar ik wil het ook wél delen. Omdat doofheid en gehoorschade natuurlijk iedereen kan overkomen. Als ik een feestje binnenloop waar de muziek keihard staat, krimp ik ineen en wil ik het liefst meteen naar buiten.

Ook al is mijn gehoor slechter en probeer ik er nu extra goed op te letten, ik kan nog steeds goed LUISTEREN. Tussen de regels door. Daarvoor hoef je gelukkig geen perfect gehoor te hebben.

In kennismakingsgesprekken, coachcalls en interviews sta ik bekend om mijn gave om goed te luisteren en door te vragen. Hoe kun JIJ dat het beste doen? Graag geef ik jou mijn beste interviewtips:

  • Creëer een bubbel voor jou en jouw gesprekspartner. Geef die ander het gevoel dat jullie alleen op de wereld zijn. Als het een online gesprek is, kijk dan veel in de camera. Dan zie je het gezicht van de ander weliswaar niet, maar dan voelt de ander zich wel gezien. (Dat hoef je niet de hele tijd vol te houden, hoor.)
  • Welke woorden gebruiken mensen? Zit daar al een oordeel in verpakt? Dat geeft je een haakje om op door te vragen. “Je gebruikt dit woord, waarom kies je daarvoor?” Geeft je direct interessante inzichten!
  • Wat zegt iemand NIET? “Het valt me op dat je dit niet noemt, waarom is dat?”
  • Spiegel heel goed en geef dingen terug die jou opvallen. (Zonder meteen een oordeel of advies klaar te hebben.)
  • Vraag altijd naar een voorbeeld als het niet duidelijk is. “Heb je daar een voorbeeld van?”
  • Durf te prikkelen. Ik verzin even iets: stel iemand geeft een keurig antwoord alsof het uit een brochure komt, dan kun je er op een grappende manier op ingaan. “Nou dat klinkt als een glanzende marketingfolder. Maar zeg nu eens wat je echt bedoelt!” Dan ontwapen je en pel je lagen af.
  • Geef soms een eigen voorbeeld hoe jijzelf of een klant (anoniem) iets heeft ervaren. Zo geef je de ander het gevoel dat ze niet alleen zijn en creëer je herkenbaarheid en een lagere drempel om dieper op de zaken in te gaan.

Meer weten over goed luisteren en mijn ultieme interviewtip? Bekijk dan deze vintage Pak je Podium TV!

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op mijn zomerverhaal + interviewtips! Laat het weten in een reactie!

Fijne zomer!

Liefs Eva

PS: in mijn Presenteer als een Pro Programma besteed ik ook aandacht aan 1) interviewen en 2) geïnterviewd worden.
1) Waarom zelf interviewen? Deze skill is natuurlijk handig als je presenteert, testimonials vraagt of een podcast hebt, maar het is ook een belangrijke manier om betere gesprekken te hebben met jouw (potentiële) klanten en/of medewerkers.

2) Waarom leer je om geïnterviewd te worden? Om goede antwoorden te geven? Omdat het makkelijk is om je podium te pakken als je zelf alle controle hebt, maar hoe pak je je podium als iemand anders de regie heeft? Komen dan jouw catchy voorbeelden met storytelling tot zijn recht of laat je je verleiden om de saaie inhoud in te gaan? Hoe kun jij boeiend vertellen en spreken?

Ik gun het jou om een flitsende branding te hebben en schitterende foto’s, maar hoe ga jij elke dag weer opnieuw daadwerkelijk je podium pakken en ijzersterk jouw punt maken? Op zo’n manier dat je gezien wordt als expert op jouw terrein dat je er ook voor een groter publiek over kunt spreken. Ik help jou met het hele pakket! Boek nu je kennismakingsgesprek voor de ronde van september of januari. Kijk op www.evabrouwer.tv/presenteer-als-een-pro

Ook interessant om te lezen

Zo werkt jouw situatie thuis als kind nog door…

Dikke wolken sigarenrook drijven voorbij. Mozart komt uit de grote houten speakers. Mijn opa zit in driedelig pak in zijn eigen stoel, waar niemand anders durft te zitten. Hij houdt een monoloog. Ik ben klein en heb geen idee waar het over gaat, maar ben wel onder de indruk. Ik kijk naar zijn witte achterovergekamde

Lees verder »

Zelf presenteren?
Deze tips wil je niet missen!

Meld je gratis en vrijblijvend aan. Je ontvangt wekelijks een inspirerende aflevering van Pak je Podium TV. Je kunt je hiervoor op elk gewenst moment weer afmelden.

Download gratis de minitraining 'Pak de R.E.G.I.E'

Meld je gratis en vrijblijvend aan. Je ontvangt ook wekelijks een inspirerende aflevering van Pak je Podium TV. Je kunt je hiervoor op elk gewenst moment weer afmelden.

Pak je podium draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders