Presenteer! Ja! Geweer! Huh?
Dat krijg je als je met militairen werkt, en helemaal met een legeronderdeel dat exclusief uit mannen bestaat. Het Korps Mariniers bestaat dit jaar 350 jaar en bij het jubileumsymposium was ik de DV. (Dagvoorzitter. Ze zijn dol op afkortingen.) Ik ben natuurlijk helemaal voor girl power, zoals jullie weten, dus dit was even wennen. Maar ik kwam er al snel achter dat ze bij het Korps alles behalve anti-vrouw zijn. Ze wilden juist een vrouwelijke dagvoorzitter. En het bleek een heel prettige omgeving om in te werken. (That is, als je niet met -30 in een gat in sneeuw ligt of met +4o badend van het zweet met je bepakking door de jungle trekt.) Eigen inbreng en humor worden zowaar gewaardeerd, en ze maken je lid van het team.
Nu moet ik er niet aan denken om met een parachute uit een helicopter te springen, of in een kikvorspak uit een onderzeeboot. Maar waar ik daar letterlijk doodsangsten uit zou staan, doen veel mensen dat figuurlijk als ze op een podium moeten staan. En er zijn meer parallellen. Daarom, zes dingen die we kunnen leren van mariniers over presenteren.
- Voorwaarts! Als je eenmaal uit die helicopter springt is er geen weg terug. Je moet en zal je missie tot een goed einde moeten brengen. Dus als jij uit die coulissen loopt, of op de recordknop van je camera drukt: go for it! Haal er het maximale uit!
- Verleg je grenzen. De opleiding tot marinier is iets wat ik never nooit niet mee wil maken. Nachten zonder slaap, sjouwen met bepakking, uitgekafferd worden. En net als je denkt dat je er bent, kun je weer opnieuw beginnen! Maar, het doel is leren dat je tot veel meer in staat bent dan je denkt. Je moet ‘je elastiekje oprekken’. En als je je opdracht eenmaal hebt volbracht, kun je waanzinnig trots zijn op jezelf. Dus als jij denkt dat je niet kan presenteren. Je kunt veel meer dan je denkt! Maak vlieguren, begin klein en oefen met je smartphone. En laat steeds iets meer van jezelf zien.
- Voorbereiding. Het is niet voor niets dat een marinier geblinddoekt zijn wapen in elkaar moet kunnen zetten. In een noodsituatie moet je blind kunnen vertrouwen op je kennis en vakmanschap. Dat geldt ook voor presenteren. Bedenk van te voren wat je wil overbrengen en weet waar je het over hebt. Geef je verhaal ook een duidelijke kop en staart. Maar…
- Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan. Mariniers zijn niet uitgerust met de meest geavanceerde wapensystemen. Ze zijn fysiek en mentaal getraind om missies te klaren. En hoe je dat doel bereikt moet je zelf maar zien in het veld, als je het eindresultaat maar haalt. Ook bij een presentatie kunnen onverwachte zaken optreden. Je weet niet welke kritische vraag er komt, de techniek laat het afweten, of je kunt ineens een ingeving krijgen die je wil delen met het publiek. (Of een goede grap maken). Durf de touwtjes ook een beetje te laten vieren en improviseer!
- In de houding. Laten we eerlijk zijn. Een marinier in uniform, dat ziet er toch indrukwekkend uit. En dan ook nog de borst vooruit en die trotse blik. Hij laat aan de tegenstander zien, hier staat iemand waar je niet mee kan sollen! Het gaat dus niet alleen om de inhoud, maar ook om het plaatje. En dan vooral je houding en je overtuigingskracht. En het leuke is, als je jezelf krachtig presenteert, overtuig je jezèlf ook! (zie mijn eerdere blog over de Powerpose)
- Het snot voor de ogen. En één beeld zal ik niet snel vergeten. Een jonge marinier staat in de houding. Het snot loopt uit zijn neus! Niet echt een lekker gezicht, maar hij kan zijn neus niet afvegen, want dat gaat hij uit het gelid. En dat zou ook op zijn kameraden afstralen. Dus blijft hij gewoon staan. Borst vooruit, blik op oneindig. Het gaat er niet om wat mensen ervan zeggen, het gaat erom dat hij er met trots staat. En doorzet. Dus als hij het kan met het snot uit zijn neus….
Wil jij ook ‘je elastiekje oprekken’? Schrijf je hieronder in voor mijn gratis minicursus ‘Presenteren met Zelfvertrouwen’, dan krijg je de praktische presentatietips meteen in je mailbox!