“Wees geen slappe hap!”
Die tip deelde ik tijdens het slot van de ‘Van Struisvogel naar Flamingo’ driedaagse. Maar ik twijfel. Is het niet te grof en te onaardig? Kan ik niet beter zeggen ‘Wees onderscheidend’ of ‘Durf je uit te spreken’? Het voelt spannend. Maar ik wil zelf toch juist duidelijk zijn? Dat zeg ik toch ook tegen anderen? Huppetee: geen slappe hap dus!
Ook op je bord wil je geen slappe hap. Met mijn man keek ik pas alle afleveringen van ‘de 5 smaken van Joel’. In die televisieserie gaat culinair recensent Joel Broekaert op zoek naar de verhalen en feiten achter de smaken zoet, zout, zuur, bitter en umami (hartig als oude kaas, paddestoelen of ham.).
Iedereen is dol op zoet en vet. Dat zit al in moedermelk en dat bepaalt onze smaakvoorkeuren voor later. Maar waarom zijn we allemaal gek op de chocoladereep van Tony Chocolony Zeezout-Caramel? Omdat het zout de zoete smaak versterkt. Je krijgt contrast. De smaak wordt complexer, dieper en spannender. Zout zorgt ervoor dat je smaakpapillen open gaan staan en dat je nog meer smaken proeft. En zo zijn er nog meer combinaties: zure citroen bij zilte vis. Bittere sla bij met een zoete balsamico-azijn.
Nu ben ik zelf echt geen kookwonder, dus ik moet uitkijken met culinaire praatjes, maar toen ik pas een pizza met spek, geitenkaas, en vijgenjam zat te eten (zie foto), kreeg ik ineens een ingeving. Ook in onze presentaties, marketing en uitingen op social media kunnen we meer contrast aanbrengen. Meer de smaakpapillen laten tintelen. Geen platte zak chips, maar een goed glas wijn met een kaasje. (Ik krijg een beetje trek van dit verhaal.)
In ons diepste verlangen willen we aardig gevonden worden, en niet uit de ‘kudde’ worden verstoten. Daarom schrijven we heel veel ‘zoet’. “Joepie, ik ben blij. Alles gaat goed #lovemylife” En ja, dat zijn ook dingen die aantrekkelijk zijn om te bekijken. Maar teveel zoetigheid vinden we saai. Iets teveel Silvie Meis die in een koket jurkje de kerstboom optuigt. Ja, we willen verleid worden, maar wel met een vleugje ‘real life’, een toefje uitgesproken mening, op een bedje van kwetsbaarheid, met een goed glas humor. Dat maakt het veel spannender!
Teveel bitter of zuur is niet lekker. Dus niemand wordt blij van: “He getver, alweer miezerregen. En ik heb ook een vervelende verkoudheid die maar niet overgaat. #wathebiktocheenmiddelmatigrotleven”. Maar waar kun jij het spannender maken?
Een tip: voel je in de buik de spanning, ‘oeh zal ik het doen? Het lijkt me gaaf, maar is het niet gek?’ Dat is een goede graadmeter! Go for it. Experimenteer ermee. Niet iedereen zal het lekker vinden, maar sommigen likken hun vingers erbij af.
Wat ga jij laten zien dat meer smaak heeft? Laat het weten in de comments, ook als je nog twijfelt!
Liefs Eva
PS: Wil je nog meer presentatietips en zelf je podium pakken? Kom dan 21 april naar het Pak je Podium Netwerk Event! Meer informatie vind je HIER