Je vertelt spontaan een verhaal voor een groep en het gaat supergoed! Je zit er lekker in. Nu wil je dat verhaal nog een keer vertellen, maar ineens ben je helemaal verkrampt. Het lukt niet meer. Maar eigenlijk wil je ook niets uit je hoofd leren, omdat je bang bent dat de spontaniteit er vanaf gaat.
Er is één ding in elk geval heel erg belangrijk, of je jouw verhaal nu spontaan vertelt of dat je het ingestudeerd hebt, en dat is dat je uit de griezelvallei blijft!
Wat is de griezelvallei?
De Engelste term hiervoor is ‘Uncanny Valley’ en de eerste keer dat ik met deze term in aanraking kwam was toen ik een boek van Chris Anderson las. Hij is de man achter Ted en heeft deze term uit de robotica gehaald.
Het betekent dat je lijkt op een mens, maar ook weer niet. Misschien ken je de uitdrukking van een robot of van een pop of clown. De ogen en mond zijn dan niet synchroon met elkaar, waardoor je bijna afstotelijk kunt zijn voor de ander. Het is heel erg ongemakkelijk om naar te kijken.
Nog belangrijker dan weten wat de griezelvallei is, is weten hoe je er vanaf komt. Je kunt kiezen uit twee dingen.
Schrijf een tekst en blijf hardop oefenen
Start met het schrijven van een tekst en zorg dat deze op spreektaal is gebaseerd. Heb je de tekst klaar? Dan ga je hem hardop voorlezen en luister je of het lekker klinkt. Waarschijnlijk moet je de eerste twee of drie keer nog wat aanpassingen doen en wanneer je tevreden bent, ga je de tekst eindeloos hardop oefenen.
Het beste is wanneer je de tekst kan opdreunen terwijl je een activiteit aan het doen bent. Leuk om te combineren dus met stofzuigen of cakejes bakken ???? Pas wanneer dat lukt, dan is de tekst goed genoeg.
En dan moet je de tekst ook nog eens twee keer zo snel kunnen doen, zodat je hem op het podium vol vertrouwen in een normaal tempo kunt vertellen.
Schrijf een tekst en maak een samenvatting
Je schrijft een tekst en vervolgens pak je alleen maar steekwoorden. Wanneer ik bijvoorbeeld dagvoorzitter ben, dan vat ik mijn tekst als volgt samen:
- Ik kom op met een leuke anekdote
- Stel mijzelf voor
- Vertel wat over het programma
- Ik stel de directeur voor
- Start met interviewen
Dat zijn 5 thema’s die ik op een papiertje heb staan en tijdens de presentatie ga ik spontaan met die thema’s aan de slag. Omdat ik zo vaak heb geoefend, weet ik wel wat ik moet doen en wat ik ga zeggen.
Welke manier van presenteren past bij jou?
Nu is de vraag: welke manier van voorbereiden op de presentatie past bij jou?
Weet in elk geval dat je er met de losse pols niet komt en dat je jezelf altijd moet voorbereiden, maar dat dit wel op verschillende manieren kan.
Kun jij wel wat hulp gebruiken? Vraag dan een gratis strategiegesprek aan: https://evabrouwer.tv/strategiegesprek/