Verbinding maken met je publiek

Verbinding maken met je publiek

Hoe maak je verbinding met je publiek en is dat te leren of is dat een gave?
Ik zie het in elk geval niet als een gave. Ik zie het juist als iets dat we vaak afgeleerd hebben.

Verbinding maken is puur natuur

Verbinding maken met anderen is puur natuur. Neem nou de situatie waarin ik jou op straat aanspreek en hoi zeg. Dan is er een kans dat jij mij even verbaasd aankijkt en daarna waarschijnlijk hoi terug zegt. Op dat moment hebben wij verbinding gemaakt en dat is echt het normaalste wat er is. We kijken elkaar in de ogen, registreren wat de ander zegt en geven antwoord.

Zo werkt het ook met een presentatie voor publiek. Dat lijkt misschien volkomen anders, maar dat is het niet. En toch gaan mensen zich heel raar gedragen in zo’n situatie.

Focus niet alleen op jezelf

Toen ik net begon met presenteren, was ik alleen maar op mijzelf gefocust. Allerlei vragen kwamen tijdens het presenteren in mij op: ben ik wel goed genoeg? Denken ze niet dat ik dom ben? Kom ik wel uit mijn woorden? Word ik wel serieus genomen?

En als gevolg daarvan, ratelde ik door nadat ik de vraag had gesteld of er mensen waren die het spannend vonden om zichzelf te presenteren. Daardoor ontbrak de verbinding en hing er een totaal andere energie.

De eerste stap naar verbinding maken met je publiek

Wanneer ik nu mensen wat ga leren over presenteren, dan begin ik mijn presentatie met de vraag: Wie vindt het spannend om zichzelf te presenteren?

En nu komt het: ik hou even mijn mond dicht en kijk de zaal in. Hoogstwaarschijnlijk is er iemand die antwoord geeft of die zijn hand opsteekt. Als er niks gebeurd, dan vraag ik of ik handen mag zien van mensen die het spannend vinden. Door zelf ook mijn hand omhoog te steken, nodig ik mensen nog een keer extra uit om mee te doen. Je ziet dat een aantal mensen hun hand opsteken en als reactie daarop geef ik aan dat het heel normaal is en dat ze dus niet de enige zijn.

Op dat moment heb je al verbinding gecreëerd. Als je zoiets doet aan het begin van je presentatie, heb je mensen al de ruimte gegeven om zich te laten zien en heb je naar hen geluisterd. Je bent oprecht nieuwsgierig geweest.

Ga het gesprek aan met anderen tijdens je presentatie

Zie verbinding dus niet als iets bijzonders, maar als iets normaals. Durf ruimte te maken tijdens je presentatie om het gesprek aan te gaan met anderen. Stel vragen en wees geïnteresseerd in het antwoord. Maak daar tijd voor.

Zorg er wel voor dat jij de leiding blijft houden en verlies je boodschap niet uit het oog. Het doel is nog steeds om jouw boodschap over te brengen aan het publiek.

Hulp nodig?

Verbinding maken met je publiek is dus te leren en het is zeker geen gave. 99% van de mensen kan dit, maar heeft misschien net even dat zetje in de juiste richting nodig. Jij ook? Vraag een gratis strategiegesprek aan waarin ik je vertel hoe ik jou hiermee kan helpen: https://evabrouwer.tv/strategiegesprek

 

Ook interessant om te lezen

Netflixtips

Thank me later! Mijn Netflix-tips voor jou!!

Hier zijn ze weer, mijn selectie met Netflix-aanraders met ook een Pak je Podium randje. Stuk voor stuk bedoeld om jou inspiratie te geven hoe JIJ kunt shinen en wel op jouw manier! Komen ze! 1) Jennifer Lopez: Half time | Netflix Tijdens de voorbereidingen op De Impactversneller zat ik helemáál niet te struisvogelen zoals

Lees verder »
Guggenheim Museum inspiratie pjpjtv 167

Pak je Podium TV 167: Hoe kun je ZOIETS bedenken???

Stel je voor: een glimmende hypermoderne kathedraal voor kunst, met titanium platen die in de felle zon blinken. De eerste keer dat je oog in oog staat met het Guggenheim Museum in Bilbao weet je niet wat je ziet. Een gebouw dat lijkt alsof het van losse panelen en golvende wanden aan elkaar hangt en

Lees verder »

Zelf presenteren?
Deze tips wil je niet missen!

Meld je gratis en vrijblijvend aan. Je ontvangt wekelijks een inspirerende aflevering van Pak je Podium TV. Je kunt je hiervoor op elk gewenst moment weer afmelden.

Pak je podium draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches