De zesde editie van Het Fundament van Amsterdam stond in het teken van Jacob van Oostsanen, de eerste Hollandse meester. Tot eind juni is in het Amsterdam Museum een tentoonstelling over deze kunstenaar, de eerste die we van naam kennen in Amsterdam. Hij kwam in het jaar 1500 naar de stad en opende zijn werkplaats in de Kalverstraat. In die periode, de late Middeleeuwen, was Amsterdam een bedevaartsoord, geloof het of niet! Er trokken massa’s pelgrims naar de stad vanwege het Mirakel van Amsterdam. En Jacob blijkt een echte commerciële jongen, een cultureel ondernemer avant la lettre. Tijdens het Fundament probeerden we het Middeleeuwse gevoel terug te krijgen, met dank aan de uitleg van conservatoren, muziek uit die tijd en verhalen over de Stille Omgang. En we legden de link met het heden door Jacob te vergelijken met de succesvolle ontwerper Piet Boon, ook afkomstig uit Oostzaan.
Het Fundament van Amsterdam is de zakelijke Kring van het Amsterdam Museum, waar leden meer kunnen leren over de geschiedenis van hun stad aan de hand van de collectie, en aan de andere kant is het een manier voor het museum om financiële steun te vragen voor restauraties, aankopen of educatieprojecten. Net zoals Jacob, een knap staaltje cultureel ondernemerschap, broodnodig in deze tijd. De bijeenkomsten van het Fundament zijn in de vorm van talkshows, die ik mede samenstel en presenteer. Talkshow gemist? 1 en 15 juni zijn er nog twee bijeenkomsten over Jacob van Oostsanen in het NRC Café in Amsterdam. Leuk als je erbij bent!
Pak je Podium TV 255: Doe wat meer boter bij de vis!
Op welke manier verkoop jij iets? Is dat letterlijk, omdat je een dienst of product aanbiedt? Of is dat figuurlijk, omdat je jezelf mag neerzetten en een ander mee mag krijgen met jouw boodschap? Het thema ‘De KUNST van het verkopen’ stond centraal tijdens de lancering van mijn alumnitraject ‘Het Podiumista Jaarprogramma’ voor eerdere deelnemers