De video die ik vandaag met je deel, heeft geen goed geluid. There, I said it. Het is opgenomen tijdens een event met een telefoon.
Nu kan ik er op twee manieren mee omgaan:
1. Perfectionistisch zijn en denken, dit kan ik niet gebruiken, want ik weet dat er mensen zijn die heel gevoelig zijn voor audio.
Of:
2. Dankbaar zijn met het beeldmateriaal! Ook nog eens voor de leuke quote die er spontaan tijdens mijn talk uitrolde.
Je voelt dus al welke keuze ik heb gemaakt. Toch wil ik je even een achter de schermen-kijkje geven. Want net voor het schrijven van deze Pak je Podium TV mail, ging het toch weer even knagen (dat is die Pak je Podium Valkuil, waar ik eerder over vertelde!). Je podium pakken nodigt ook belemmerende overtuigingen uit.
Even wat uitleg in een historische context. Wij mensen zijn kuddedieren: ons lichaam raakt van streek zodra we ons buiten de groep plaatsen. Denk aan hartkloppingen, zweten, droge mond – allemaal reacties op de dreiging van sociale uitsluiting. En dat is logisch: in de prehistorie betekende alleen zijn simpelweg niet overleven.
Schaamte speelde hierin een grote rol. In het Engels zeggen ze niet “ik schaam me,” maar “shame ON you” – schaamte is iets wat van buitenaf wordt opgelegd. Het was (en is) een krachtig machtsmiddel om controle te houden binnen een groep. Denk aan tabloids die celebrities shamen: het werkt, want niemand wil buiten de groep vallen.
Voor vrouwen ligt de oorsprong van schaamte nog dieper. In de tijd van jagers en verzamelaars was er meer gelijkheid, maar met de komst van landbouw zo’n 10.000 jaar geleden veranderde dat. Eigendom werd belangrijk: land, vee… en erfgenamen.
Om zeker te weten dat kinderen van de juiste vader waren, werd vrouwelijke seksualiteit streng gecontroleerd. Eeuwen later, in het Babylonische Wetboek van Hammurabi (1750 v.Chr.), een van de eerste gedocumenteerde wetboeken, werden vrouwen letterlijk gezien als bezit van hun vaders of echtgenoten. Hun gedrag werd vastgelegd in strenge regels om zeker te weten dat de erfopvolging klopte.
Die erfenis van seksuele shaming werkt door. Ook nu voelen vrouwen dat wanneer ze hun plek opeisen of zichtbaar worden. Het stemmetje in je hoofd dat fluistert: ‘Wat zullen ze wel niet van me denken?’ – is ouder dan je zou denken.
‘Ok, ok, Eva, je filmpje heeft slecht geluid, en nu krijg ik deze hele verhandeling?! Djeez!’
Nee, ik zit nu niet te huilen in een hoekje over mijn geluid, maar het is wel interessant om je bewust te zijn van die oordelende stemmetjes.
Over oordelen gesproken, kijk nu zelf maar even, het duurt toch maar 36 seconden, dus waar hebben we het over?
Om je podium succesvol te pakken (en dat kan op het podium van jouw keuze!) is het belangrijk dat je dus eerst die belemmerende overtuigingen herkent voor wat ze zijn en ze vervolgens kunt omdenken.
Daarom wordt het weer hoog tijd voor een nieuwe editie van… 🥁tromgeroffel🥁
DE GROTE ZELFSABOTAGE SHOW!
Dit is alweer de derde editie! Ooit ontstaan omdat ik na het overlijden van mijn moeder mezelf (logischerwijs) niet aan de praat kreeg en ik dit thema liefdevol bespreekbaar wilde maken.
Het is een online talkshow en (enter)training met hotseats en interactieve momenten, zodat je niet alleen luistert, maar juist direct aan de slag gaat met dit belangrijke onderwerp.
Uiteraard met de nodige humor gebracht, maar wel met een bloedserieuze boodschap: wat heb jij ervoor nodig om dat potentieel dat je in jou voelt ook tot wasdom te brengen? Waarom houd je je nog klein? Dat dient je niet meer! 2025 ligt als een blanco canvas voor ons, dus let’s go!
Schrijf je hier in voor De grote zelfsabotageshow.
Zie ik jou daar op 22 januari van 10:00 tot 11:30? Het is mijn cadeau voor jou, dus GRATIS! Zin in!
Liefs Eva
PS: Wil je alvast een tipje van de sluier? Bekijk hier een fragment van afgelopen jaar.