‘Opa, vertel nog eens van de Lorelei!’ Het was een van mijn lievelingsverhalen van vroeger. In het fotoalbum tuur ik naar zwart-wit foto’s van de lange schepen in een weids landschap. Mijn opa voer als binnenvaartschipper in de jaren ’20 en ’30 over de Rijn in Duitsland om zijn vracht te vervoeren.
‘En op de route, Eva, was een heel gevaarlijk punt. Een grote rots in een gevaarlijke bocht met sterke stroming, precies op kilometer 555 van de lange kronkelende Rijn’, vertelde mijn opa.
Volgens een eeuwenoude legende zat boven op die rots een nimf met lange haren, Lorelei, die met haar gezang schippers afleidde, die smachtend naar haar tragisch verdronken.
Het is een verhaal, dat in de wereldliteratuur vaker opduikt, zo ook in de Odyssee van Homerus, dat al meer dan 2500 jaar oud is. Odysseus laat zichzelf vastbinden aan de mast van zijn schip, terwijl hij zijn bemanning was in hun oren proppen, zodat ze het gezang van de verleidelijke sirenen niet horen. Odysseus wordt zelf gek van verlangen, maar kan niks doen. Pas als het geluid is weggestorven, maken zijn manschappen hem weer veilig los.
Waarom vertel ik je dit? Omdat wijzelf ook geplaagd worden door verleidelijke sirenen met gevaarlijke praatjes… Ik heb het over onze innerlijke criticus.
‘Je mag best een zak chips, je hebt toch gesport?’
‘Nee joh, die cursus, zou je dat nou wel doen? Doe je toch niks mee.’
‘Zoveel foto’s van jezelf posten? Niet doen joh, dan kom je arrogant over!’
‘Zie je wel, begin er niet aan, dat lukt nooit!’
Aan de ene kant probeert deze stem je te beschermen, maar tegelijkertijd beperkt het je. Maar hoe weet je nou wanneer die stem gelijk heeft of dat het een innerlijke saboteur is? Wanneer is het realistisch en wanneer niet?
In deze korte video leg ik het uit, zodat jij voortaan uit de buurt kunt blijven van de sirenen en daar niet naar hoeft te luisteren, maar in je eigen vaarwater mag blijven.
Volgende week hoor je welke actie jij kunt doen, om ondanks een innerlijke criticus, toch door te gaan.
Laat me weten, kun jij de verschillende stemmen van elkaar onderscheiden? En welke dringt zich vaak aan je op? Ik hoor het graag!
Laten we hier alert op zijn in het nieuwe jaar en ons niet klein laten houden. Ik wens je een prachtige jaarwisseling en Pak je Podium in 2024!
Liefs Eva
PS: De ‘sirenen van zelfkritiek’ zijn natuurlijk een van de oorzaken van zelfsabotage. Oftewel, dat jij jouw eigen succes bewust of onbewust saboteert. Om dat succes te behalen, zul je regelmatig jouw podium moeten pakken. En dat is een terrein waar veel van die stemmen DOL op zijn. Dus hoe overwin je dat probleem en pak jij makkelijker jouw podium?
Daarom groot nieuws: Tune op 18 januari zeker weten in bij ‘De Grote Zelfsabotage-show’. Jawel, op veler verzoek keert hij terug! Het wordt een online show, live vanuit een professionele studio, waarbij jij kan inschakelen en mee kunt doen!
Wat krijg je in De Grote Zelfsabotage Show? 👇
– Radicale herkenbaarheid , voorbij de schaamte!
– Mildheid en acceptatie van en voor jezelf
– Handige (haalbare!) actiestappen die je weer aan de praat krijgen na een winterdip.
– De positieve vibe die je nodig hebt om in jezelf te geloven!
– Jouw concrete stip om in 2024 naartoe te werken!
– Lifetime toegang tot de opname, wanneer je weer een peptalk nodig hebt!
Nu maar hopen dat de Grote Zelfsabotage Show wel doorgaat! 😉
Ik zie je op 18 januari! We doen het samen! Schrijf je in via www.evabrouwer.tv/zelfsabotageshow
Doe het snel, want er zijn maar 100 plaatsen. Deelname is kosteloos.