60 Powerpoint-slides voor een presentatie van 20 minuten. Het lijkt mij wat veel. Maar nog steeds zie ik gastsprekers bij evenementen die het publiek daarop trakteren. Ze willen volledig zijn en niets weglaten, en beseffen vaak niet hoe lang, of beter gezegd, hoe kort de tijd eigenlijk is. In een ideale wereld checkt de organisatie alle presentaties van te voren en kunnen de sprekers nog even oefenen en de puntjes op de i zetten. Maar dat is tijdrovend en niet iedereen durft dat van de sprekers te vragen.
Kies daarom eens voor een interview. Niet alleen zorgt het voor afwisseling tussen verschillende sprekers, maar als dagvoorzitter kan ik ook de tijd veel beter in de gaten houden. Dat is veel eleganter dan dat ik moet gaan seinen op het eind en de spreker de laatste 5 minuten door eenderde van zijn presentatie racet. Ook kun je van te voren overleggen welke thema’s worden uitgelicht en als iets niet duidelijk is, kan ik nog even doorvragen.
Vraaggesprek vind ik eigenlijk een mooier woord dan interview. Het is een echt gesprek, gedreven door nieuwsgierigheid. En ze zijn er in alle soorten en maten. Kritisch, verdiepend en informatief of juist heel persoonlijk, anekdotisch of grappig. Verschillende gasten vragen ook een andere aanpak. De topman van een bedrijf kan kritische vragen verwachten over zijn beleid, terwijl medewerkers van dezelfde onderneming hun persoonlijke ervaring kunnen delen met de zaal.
Toch kan een interview voor de gast erg onzeker voelen. Je weet tenslotte niet precies waar je aan toe bent en dan is je eigen Powerpoint-presentatie toch een stuk veiliger. Veel sprekers willen van te voren graag de vragen weten en gaan de antwoorden vast oefenen. Mijn advies is om dat niet te doen, en los te durven laten. Zo’n voorgekookt gesprek oogt erg gemaakt. De kracht is juist om spontaan te durven zijn. En vergeet niet: als gastspreker ben jij degene met kennis van zaken, dus daar kun je uit putten, vol zelfvertrouwen!
Deze blog verscheen eerder op Sprekershuys.nl.