Weer voor het eerst aan de slag na de geboorte van zoontje Rijck en gelijk een avond presenteren over voetbal. In het Amsterdam Museum presenteerde ik de talkshow Het Fundament van Amsterdam, dit keer vanwege de tentoonstelling ‘Voetbal Halleluja’, over de relatie tussen voetbal en religie. Ik ben van oorsprong een Rotterdamse, dus ik begaf me wel in het hol van de leeuw met een tentoonstelling vol Ajax-parafernalia. Gelukkig hing het publiek aan de lippen van boeiende gasten als Evgeniy Levchenko en grafische ontwerper Floor Wesseling. Die laatste ontwierp het WK-tenue van het Nederlands Elftal en zorgt keer op keer voor opschudding met zijn project ‘blood in, blood out’; een serie voetbalshirts, die bestaan uit samengevoegde shirts van aartsrivalen. Zo maakte hij voor deze tentoonstelling een half Ajax-, half Feyenoordshirt. Dat kwam het museum zelfs op doodsbedreigingen te staan.
Het echte religieuze sentiment werd knap verwoord door David Endt, oud-teammanager van Ajax, die een emotionele ode aan Maradona bracht. Hij bracht zelfs een klein altaartje mee voor Pluisje. Die overigens de grote held bleek van al mijn tafelgasten: Levchenko, Bryan Roy, sportjournalist Arthur van den Boogaard: als het om Maradona gaat zijn het allemaal weer even kleine jongetjes..

Pak je Podium TV 277: Wat jij weet, kan zomaar verdwijnen
“Dat lijkt niet eens op een mens, mam! Dat lijkt wel een aap!” Mijn zoon Rijck kijkt naar de beeldhouwwerken op een eeuwenoud kerkje in Corsica: de San Michele de Murato. We staan er samen, hij filmt me — en vraagt, kijkt, verwondert zich. En eerlijk? Hij heeft gelijk. De figuren zijn primitief. Hoekig. Alsof