8 tips om autocue te lezen

Een autocue op je telefoon. Klinkt als de perfecte oplossing als je geen lange lappen tekst uit je hoofd wil leren. Of is het misschien too good to be true? Lees hier mijn recensie van twee autocue-apps én acht tips om goed autocue te lezen.

Sinds kort is er een Nederlandse app op de markt genaamd Yakety. Een acteur wilde een gedicht opnemen met zijn smartphone, maar zo’n lang stuk voordragen zonder haperen bleek lastig. Het idee voor de autocue-app was geboren. Ik heb ‘m voor je getest, en inderdaad, Yakety is gebruiksvriendelijk, geschikt voor iPhone en iPad en (voorlopig) gratis. Je kunt jezelf in beeld zien, en tegelijkertijd komt de tekst voorbij. Een blauw pijltje geeft aan waar je moet lezen, zodat het lijkt of je in de camera kijkt.

Standaard staat er een aantal gedichten in, maar je kunt ook je eigen tekst invoeren. Mail jezelf je tekst, kopieer en plak die vervolgens in de app. Nadeel is dat de app alleen staand gebruikt kan worden (dat heeft te maken met de positie van de camera) Navraag bij Yakety leert dat ze eraan werken om de autocue ook liggend te gebruiken. Dat zou top zijn, want op Youtube en Facebook wordt liggend beeld veel beter ondersteund (anders krijg je van die lelijke zwarte balken ernaast). Zie hieronder mijn test van de Yakety-app. Ik lees (een stuk van) het gedicht Denkend aan Holland voor, dat hebben de poetische mannen achter Yakety er vast voor je ingezet. Let even niet op de rommel, het was een druilerige zondagmiddag.. ; )

Om even vergelijkend warenonderzoek te doen heb ik ook de gratis versie van de app Video Teleprompter op mijn telefoon gezet. (Teleprompter is het Engelse woord voor Autocue. Dat is eigenlijk een merknaam, in Nederland ingeburgerd als soortnaam.) Om maar meteen met het grote voordeel te beginnen, bij deze app kun je wel je telefoon in de breedte houden. Iets dat ik heel belangrijk vind. Maar je wordt bij alles meteen doorverwezen naar de betaalde app van €7,99. Als je dat niet doet houd je een watermerk in beeld (suf!) en kun je ook geen tekstdocumenten importeren. Maar op de copypaste manier, zoals hierboven beschreven, kun je alsnog je eigen teksten voorlezen. Hieronder hetzelfde gedicht. Zie je verschil?

Maar dan de hamvraag: moet je überhaupt een autocue-app gebruiken? Het kan handig zijn. Juist bij een gedicht of een verhaal. En zeker als het alternatief is dat je op een blaadje NAAST de camera kijkt. Sorry, maar dat is geen gezicht. Liever zou ik je aanmoedigen om je verhaal zelf te vertellen. Het lastige van lezen met autocue is dat je aan de ene kant informatie tot je neemt, en aan de andere kant moet geven. Dat is een tegenovergestelde beweging. Maar als je het wilt proberen, hier mijn tips:

1 Schrijf spreektaal. Autocue lezen, begint met een goede tekst schrijven. Hou je zinnen kort en schrijf niet te wollig. Dat leest niet alleen makkelijker, maar lijkt ook meer op spreken.

2 Groepeer woorden. Hiermee bedoel ik dat je woorden die bij elkaar horen, niet uit elkaar zet. Voorbeeld: “Ik vind een persoonlijke presentatie houden belangrijk”. Of: “Ik vind het belangrijk om een persoonlijke presentatie te houden”. Zorg dat je “ik vind belangrijk” dan niet uit elkaar haalt. En hoe langer de zin, hoe belangrijker. Want kijkers moeten wel kunnen volgen waar je het over hebt.

3 Oefen hardop. Zorg dat je de tekst meerdere keren hardop hebt voorgelezen. Zo hoor je of een zin wel of niet loopt en wordt het makkelijker de tekst te brengen alsof je het echt vertelt in plaats van voorleest.

4 Bepaal je tempo. Je kunt zelf instellen op de apps hoe snel je wil dat de woorden voorbij komen. Het is nog best even puzzelen om het juiste tempo te vinden. Je bent aan het rebbelen om alles te halen. Of. Je. leest. Heel. Langzaam.

5 Houdt afstand. Het is belangrijk om voldoende afstand te houden met de camera, anders zie je alsnog dat je naast de camera kijkt en voorleest. Een selfiestick of statief zijn een aanrader. (Deze tip geldt ook voor een televisie-autocue, als de camera te dichtbij staat, zie je je ogen bewegen.)

6 Speel met de lettergrootte. Een klein lettertype betekent dat je meer woorden per regel kunt lezen, maar ook dat je meer naar links en rechts met je ogen gaat. Andersom betekent het dat je goed moet weten hoe de zin gaat lopen, anders kom je voor verrassingen te staan.

7 Leg niet teveel accenten. Het GEVAAR daarvan is dat je ALLES gaat BEKLEMTONEN! Waardoor je EIGENLIJK HELEMAAL NIETS meer ZEGT.

8 Wees niet te streng voor jezelf. Een verspreking is heel normaal en gebeurt je ook weleens in het gewone spreken. Lees gewoon rustig verder en laat je niet van de wijs brengen. Blijf er ook niet over piekeren, dan maak je meer fouten. Laat het los en bekijk later of je het over wil doen.

Zoals je aan bovenstaande kunt zien. Het lijkt makkelijker dan het is! Als je goed autocue wil lezen zul je er ook tijd en energie in moeten steken. Op het eerste oog lijkt het zo’n lekker makkelijk hulpmiddel, maar het kan tegenvallen. In dezelfde tijd dat je met die apps aan het pielen bent, had je misschien al een leuk spontaan filmpje op kunnen nemen, recht vanuit het hart. Oefen het vooral, maar zorg ook dat je jezelf durft te laten zien. Durf de controle ook een beetje uit handen te geven. Ik help je een handje op weg! Schrijf je in voor mijn gratis mini-cursus ‘Presenteren met Zelfvertrouwen’. Want weet je? Jij bent leuk genoeg zoals je bent! Go for it!

EvaHandtekening

Ook interessant om te lezen

PJPTV 250 Beschrijf je geschiedenis

Pak je Podium TV 250: Jij kunt nog geschiedenis schrijven

‘Mama, ga je mee naar het klassenuitje? We gaan op een rondvaartboot en naar een paleis in de Grachtengordel.’ Dat hoef je maar een keer tegen mij te zeggen! Als geschiedenisfreak ben ik natuurlijk wel te porren voor zo’n spectaculair tripje. De prachtige grachtenpanden bekijken vanaf het water… Je raadt het al: de praktijk is

Lees verder »
Pak je Podium TV 248 Ik wist niet dat ik het nodig had

Pak je Podium TV 249: ‘Ik wist niet dat ik het nodig had’

‘Angelique, ik heb werkelijk geen idee wat we gaan doen, maar ik denk dat ik het nodig heb. Doe maar!’ Zo begon ik jaren geleden, in het begin van mijn ondernemersreis, met ‘Profit First’ onder begeleiding van mijn Online Business Manager Angelique. Ik had gewoon een berg geld op mijn zakelijke rekening en dat leek

Lees verder »

Zelf presenteren?
Deze tips wil je niet missen!

Meld je gratis en vrijblijvend aan. Je ontvangt wekelijks een inspirerende aflevering van Pak je Podium TV. Je kunt je hiervoor op elk gewenst moment weer afmelden.

Pak je podium draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders