Hoe vertel je als ondernemer een verhaal dat echt boeit? Misschien voel je hem al aankomen… Het is natuurlijk ook best wel een grijsgedraaide term die in de marketing en communicatie veel wordt gebruikt.

Je hebt het misschien al geraden: storytelling.

Inspelen op de emotie met storytelling

Wanneer je alleen maar feiten vertelt aan iemand, dan kietel je het deel van het brein dat echt gaat over de ratio. Maar ga je echt een verhaal vertellen, dan wordt het creatieve deel van het brein aangesproken. Het lijkt net alsof de ander weer even kind wordt en hij zit op het puntje van zijn stoel! Dat is wat er gebeurd wanneer jij doet aan storytelling: iemand hangt aan jouw lippen!

Het belangrijkste is dus om een emotie bij mensen te gaan opwekken zodat ze jouw verhaal onthouden. En daarvoor heb ik een model ontwikkeld dat uit 3 stappen bestaat: Storytelling voor dummies.

Stap 1: Sympathieke hoofdpersoon

Jouw verhaal heeft als eerste een sympathieke hoofdpersoon nodig. Dat kan jij zelf zijn, maar het kan ook jouw klant zijn of het verhaal van iemand anders dat jij vertelt.

Stap 2: Een obstakel

Vervolgens voeg je een obstakel toe aan het verhaal. De sympathieke hoofdpersoon maakt iets mee en het lijkt zelfs alsof het nooit meer goed komt.

Ben jij een burn-out coach, dan ben jij dus de sympathieke hoofdpersoon en is de burn-out het obstakel. Het lijkt alsof het nooit meer goedkomt en met dit deel van het verhaal speel je echt in op het gevoel van de ander.

In mijn geval vertel ik vaak het verhaal van mijn black-out op live televisie waar ik af ging als een gieter en ook nog eens van de buis werd gehaald.

Stap 3: De pot met goud 

Maar… Het verhaal houdt niet op bij jouw leed. Het is geen zielig verhaal. Nee, er is altijd een les uit te trekken. Ook voor de ander!

De pot met goud voor de burn-out coach is bijvoorbeeld dat je een aantal dingen hebt gedaan waardoor je nu op een andere manier tegen het leven aankijkt. Je hebt meer tijd voor je werk en gezin en je kwaliteit van leven is verbeterd. Nu ben je burn-out coach geworden en help je andere mensen hiermee.

Ik weet nu bijvoorbeeld als geen ander hoe het is om helemaal voor schut te staan tijdens een presentatie, maar ik weet ook hoe je daar weer van kunt leren en leg dat uit aan anderen.

Het verhaal is de sleutel naar het hart

Trap niet in de valkuil dat je eindeloos moet opsommen hoeveel opleidingen je hebt gehad en stort niet allerlei vakjargon over mensen heen. Vertel in plaats daarvan jouw verhaal aan de hand van de 3 stappen van storytelling voor dummies. Want er is maar één sleutel naar het hart van mensen en dat is een goed verhaal.

Wil je nog meer presentatietips ontvangen? Vraag ze hier aan en bekijk hieronder de Pak Je Podium TV over Storytelling waarin ik alle bovenstaande stappen voor je uitbeeld!

 

Zelf presenteren? Deze tips wil je niet missen!

Ook ontvang je wekelijks mijn inspiratietips, je kunt je hiervoor op elk gewenst moment afmelden.

Pin It on Pinterest

Shares