Pak je Podium TV 148: Drie belangrijke inzichten om je rol op het podium te pakken

Drie belangrijke inzichten om je rol op het podium te pakken Thumbnails

Najaar afgelopen jaar interviewde ik topspreker Jitske Kramer (De Corporate Antropoloog). Ik vroeg haar, hoe er meer vrouwelijke sprekers op het podium konden komen.

Sinds dat interview is er een hoop gebeurd, zo stond ik zelf naast Jitske in de line-up bij het Cialdini-seminar van DENK-producties!

Nu ik erop terugkijk, zie ik nog een heel paar belangrijke lessen in het verhaal van Jitske. Behalve dat je jezelf klaar moet stomen om de rol op het podium te pakken. Mijn drie inzichten voor jou:

1. Own je expertise!
Misschien ben je van binnen nog niet helemaal zeker van je expertise. Weet je niet precies wat de legitimiteit is, waarom jij jouw visie zou mogen delen? Het is altijd makkelijk om te kijken naar mensen die al ‘verder’ zijn dan jij of al gezien worden als gevestigde autoriteit. Maar ik weet zeker dat je verstandelijk heus wel weet dat je geen koekenbakker bent. Jij hebt wel degelijk een cv opgebouwd en kennis van zaken. Maar je mag jezelf toestemming geven om alvast te beginnen met het delen van je kennis, ook al twijfel je. Het feit dat je expertise deelt, vergroot je zelfvertrouwen juist.

Praktijkvoorbeeld: ik sprak pas een klant, die vond dat ze zelf geen expertise had. Toen we samen keken naar haar CV, studies, opleiding, persoonlijke en werkervaring, was daar wel degelijk een rode draad in te ontdekken. Ze had alleen hulp nodig om de losse zaken voor haar aan elkaar te knopen in een goed verhaal. 

2. Gebruik je netwerk!
Hoe kwam ik bij DENK producties? Ik had goed contact met spreker Jan van Setten. Hij was al jarenlang een voorbeeld voor mij. Hij schreef het voorwoord van mijn boek en hij nodigde mij uit om hem te interviewen voor zijn boekpresentatie. Toen DENK-producties een spreker zocht op de korte termijn, stelde Jan mij voor. Omdat Jitske Kramer mij ook al kende, nodigde de organisatie mij uit.

Praktijkvoorbeeld: Ik word nog steeds veel als dagvoorzitter gevraagd, al neem ik nog maar weinig opdrachten aan. Vaak draag ik oud-klanten voor. Is het een congres in de Zorg-sector? Dan stel ik iemand voor met ervaring in die hoek. Zo kan jouw niche juist je voordeel zijn. Aan wie kan jij je ambities kenbaar maken? Wie ken jij in je omgeving die je het podium kan bieden, misschien een podcastinterview, of om een training te komen geven? 

3. Maak jezelf zichtbaar!
Heb je al mooie professionele foto’s van jezelf? Heb je nagedacht over je stijl? Heb je al een haakje of kapstok om je verhaal aan op te hangen? Laat je op regelmatige basis wat van jezelf horen op social media? Kies gerust een frequentie die bij jou past en gun jezelf ook af en toe een break, maar zorg dat je op het netvlies komt en blijft!

Praktijkvoorbeeld: Een klant van mij was uitgenodigd voor een James Bond-première. Ik zei “Wow een première? Dan heb je vast wel coole rode loper foto’s??” “Eh, nee, daar heb ik niet aan gedacht!”. Say what?!

Leer alsjeblieft goede momenten van content te spotten, want mensen deelgenoot maken van jouw proces, is per definitie interessant voor jouw volgers en netwerk!

Welk inzicht resoneert het meest bij jou? Ik ben benieuwd, laat het me weten in een reactie!

Liefs Eva

PS: Er is nog één plekje voor mijn dagvoorzittersprogramma dat al snel begint: check snel www.evabrouwer.tv/presenteer-als-een-pro en boek jouw kennismakingsgesprek!

Ook interessant om te lezen

Netflixtips

Thank me later! Mijn Netflix-tips voor jou!!

Hier zijn ze weer, mijn selectie met Netflix-aanraders met ook een Pak je Podium randje. Stuk voor stuk bedoeld om jou inspiratie te geven hoe JIJ kunt shinen en wel op jouw manier! Komen ze! 1) Jennifer Lopez: Half time | Netflix Tijdens de voorbereidingen op De Impactversneller zat ik helemáál niet te struisvogelen zoals

Lees verder »

Zelf presenteren?
Deze tips wil je niet missen!

Meld je gratis en vrijblijvend aan. Je ontvangt wekelijks een inspirerende aflevering van Pak je Podium TV. Je kunt je hiervoor op elk gewenst moment weer afmelden.

Pak je podium draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches